Názor: Novináři jsou sami sobě hrobaři

Přestřelená čísla mohou v mladších lidech ovlivnit názor na žurnalistiku na mnoho let. Vodou do tohoto mlýna přispěl bulvární server i seriózní Seznam Zprávy.

Minulý týden server Lajk.cz, který spadá pod televizi Prima informoval, že nejúspěšnější český streamer na platformě Twitch.tv Agraelus, si měl během minulého měsíce vydělat až 1,8 milionu korun. Agraelus si v následné reakci stěžuje na postup novinářů a glosuje jejich „investigativní“ novinařinu.

Poměrně nejasnou zprávu o tom podaly i Seznam Zprávy v pořadu Den v ekonomice, kde se Agraelus dostal do ,,žebříčku nejúspěšnějších streamerů“ na šesté místo. Po stížnosti fanoušků Seznam později pořad upravil.

Agraela sledují převážně děti a myslím si, že u některých je to jejich první kontakt s novinařinou. Situace je přibližně taková, že váš první opinion leader začne shazovat práci novinářů na základě práce, která se za novinářskou jen tváří.

Přesná čísla nikdo nezná, ale všichni o nich píší

Dále zmiňuje náplň článků, která o něm média vydávají. Články jsou převážně o tom, kolik peněz si vydělal, nebo že mu nějaký fanoušek poslal dar v řádech tisíců korun. Proto se seriózní novináři mohou cítit ohrožení, vlastně díky vlastní práci, protože novináři z komerční Primy chtějí hlavně vysoký počet zhlédnutí na článku.

Kolik streamer přesně získal peněz nelze říct, protože nikdo (kromě Agraela a jeho manažera) neví, kolik si nechává Twitch za poskytování svých služeb a podobně. Navíc zmiňovaných 10 tisíc předplatitelů získal během akce zvané SUBtember, při které je cena předplatného poloviční.

Vydělaný milion každý zmíní, 200 tisíc na charitu ne

Minulý pátek Agraelus udělal charitativní stream pro psy z útulku, kde se během prvních dvou hodin vybralo téměř 170 tisíc korun. Jsem zvědavý, jestli se někde objeví článek, který tuto událost připomíná. Trochu by to napravilo novinářskou reputaci.

Situace mi připomíná focení politiků s dětmi, které jsou ovlivněny do dalších let, protože právě ten pán, nebo paní, si s nimi udělali fotku a oni je viděly v televizi. V tomto případě je ale situace opačná. Novináři sami zabíjí novinařinu.

Přidat komentář